ZEYTİNYAĞLI KURU FASULYE
Malzemeler:
1 bardak kuru fasulye
2 orta boy soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 kırmızı kapya biber
1 çay kaşığı tatlı (veya acı ) toz kırmızı biber
Deniz tuzu
Karabiber
1/2 kahve fincanı sızma zeytinyağı
Yapılışı:
Fasulyeleri bir gece önceden bol suda ıslatmamız gerekiyor. Yıkayıp süzdüğümüz fasulyeleri iki dk. kaynar suda haşlıyoruz ve yine süzüyoruz. Soğanları tahtada kıyıyoruz. Çelik veya tercihen döküm tencereye yağı koyup orta ateşe oturtuyoruz. Soğanları ilave edip renkleri değişene kadar döndürüyoruz. Küp doğradığımız kırmızı biberi de ekleyip kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Salçaları koyuyoruz, tuz, biber ve fasulyeleri ekliyoruz. Birkaç dk. kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişmeye bırakıyoruz. Sonra üstünü örtecek kadar sıcak su koyup, kapağını kapatarak pişmeye bırakıyoruz. Kısık ateşte uzun sürede pişen fasulye 'helvelenecek' ve ağızda dağılacak kıvama gelecektir. Ama zamanınız azsa düdüklü tencerede 10 dk. benzer sonuç verecektir. Fazla sulu bırakmamakta yarar var. Zeytinyağlı bir yemek olsa da ılık servis edilmeli.
Yaz ,kış demeden severek yerim kuru fasulyeyi.Bu güzel tarifteki gibi zeytinyağlı olursa, daha çok yazın yemeyi tercih ederim.Kışın ise sucuklu ,pastırmalı nefis olur.Yanına pilav da yaptık mı,tamamdır.Sunumunuz ve fotoğrafı harika,çok iştah açıcı görünüyor,ellerinize sağlık...
YanıtlaSil