11 Mart 2014 Salı

Pırasanın Değişik Bir Hali: Pırasa Dolması

        
Pırasa dolması Anneannem'in sık ve güzel yaptığı bir yemekti. Sadece o terbiyesini yumurta ve limon ile yapardı. Ben birkaç değişiklik yaptım. Bunlardan biri de sosundan yumurtayı kaldırmak. Biz evde bu şekliyle çok beğendik. Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz.

PIRASA DOLMASI

Malzemeler:

1 kg. kalın pırasa
4-5 küçük kırmızı biber
1 havuç
200 gr. yağsız dana kıyma
1/2 demet maydanoz
1 çay bardağı pirinç
1 tepeleme çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 büyük yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz, karabiber
1 limon
1 tatlı kaşığı un

Yapılışı:

Pırasaları iyice yıkadıktan sonra beyaz kısımlarını üç parmak uzunluğunda parçalara keselim . Parmağımızla iterekiç kısımlarını çıkaralım. Her parça 2-3 kattan olşacaktır. İçten çıkan ince kısımları bir kenara ayıralım. Derin bir kapta kıyma, yıkanıp süzülmüş pirinç, ince kıyılmış maydanoz, biber ve domates salçası, zeytinyağı, tuz ve biberi karıştıralım. Pırasa silindirlerini alıp bir tarafını elimizle kapatırken diğer taraftan kıyma içini dolduralım. Bunları hem ocakta hem fırında kullanabileceğiniz genişçe bir kaba dizelim. Birkaç kırmızı biberi de aynı şekilde doldurup aralara koyalım. Havucu ince dilimleyip dolmaların arasına koyalım.Ayrı bir yerde bir limonun suyu, bir dolu tatlı kaşığı un ve bir buçuk bardak suyu karıştırıp pırasaların üzerine gezdirelim. Üzerini kapatıp çok kısık ateşte pırasalar yumuşayana kadar pişirelim, sonra fırına koyup 180 derecede sadece üstten vererek 7-8 dk. tutalım. Dolmaları dikkatlice tabağa alarak servis yapalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder