Bu yemeğe lazanya demek ne kadar doğru olur bilmiyorum. Ben küçükken kıymalı patatesi çok sever ama çatalla püre gibi ezerek yerdim. O ezilen patates zamanla ' patates lazanya ' ya dönüştü :).
PATATES LAZANYA
Malzemeler:
- 250 gr. kıyma
- 5-6 iri patates
- 1 yemek kaşığı tepeleme domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Kibrit kutusu kadar tereyağ
- 1/2 çay bardağı sıcak süt
- 1/2 çay bardağı patatesin kaynama suyu
- 3 kırmızı kapya biber
- 2-3 tatlı yeşil biber
- 1 büyükçe kuru soğan
- 2 taze soğan
- Çok az muskat rendesi
- Tuz, karabiber, toz kırmızıbiber
- 150 gr. taze kaşar rendesi
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Kuru soğanı soyup küçük küp küp kesiyoruz. Bir çelik tencereye iki yemek kaşığı zeytinyağı koyup orta ateşte soğanları hafif renk değiştirene kadar döndürüyoruz. Önce ince kıyılmış taze soğanı, sonra küp veya ince şerit kesilmiş biberleri ilave edip güzel kokuları gelene kadar 3-5 dk. pişiriyoruz. Kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar kavuruyoruz. Salçaları da koyup bir bardak su, tuz, karabiber ekleyip hafif ateşte suyu azalana kadar pişiriyoruz.
Patatesleri soyup yıkıyoruz, iri parçalar halinde kesiyoruz. Ya iki bardak su koyup çelik tencerede ya da bir bardak su ile düdüklü tencerede ( hatta buhar sepetinde, 7-8 dk. ) haşlayıp, süzüyoruz. Süzme suyundan yarım çay bardağı saklıyoruz. Sıcak patateslerin üzerine yarım çay bardağı sıcak süzme suyu, yarım çay bardağı sıcak süt, kibrit kutusu kadar tereyağ koyup, çubuk karıştırıcı ile püre haline getiriyoruz. Tuz ve çok az ( bir iki rende darbesi ) muskat karıştırıyoruz.
30x30 veya benzeri büyüklükte bir fırın kabını tereyağ ile yağlıyoruz. Pürenin yarısını koyup yayıyoruz. Üzerine kıymalı karışımı döküp yayıyoruz. Kalan püre ile üstünü kaplıyoruz. Rendelediğimiz kaşar peynirini gezdiriyoruz. İnce şeritler halinde kestiğimiz kırmızı biberlerle süslüyoruz ve 190 derecelik fırında kaşar peynirleri kızarana kadar pişiriyoruz.
Kıymalı sos ve patates ikilisinin muhteşem buluşması,hele ona bir de tereyağı ve kaşar eklenince,yeme de yanında yat...Üstelik tarifi uygulayıp yedikten sonra yazıyorum bu yorumu,tarife ve resme bakarak değil...Yani olası bir lezzet değil söz ettiğim,pişirilip yendikten sonra damağımda kalan tad sonrası dile getirdiğim tanımlama....
YanıtlaSil