4 Şubat 2014 Salı

ETLİ NOHUT ; Türk mutfağının bir klasiği



ETLİ NOHUT

Malzemeler

  • 2 bardak beyaz nohut
  • 1 adet büyük, kırmızı kapya biber
  • 2 tahta yemek kaşığı sızma zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 300-400 gr. kuşbaşı dana eti ( bonfile olursa daha  iyi olur)
  • 1 tatlı kaşığı deniz veya kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber ( tercihe göre tatlı veya az acı)
  • 2 bardak su


Yapılışı:


Nohutları bir gece önceden üstünü örtecek kadar suya koyun. Pişirmeden önce düdüklü tencerede bir dakika, normal tencerede 5-7 dk haşlayın. Pişme zamanını olabildiğince kısaltmak için düdüklü tencere kullanıyoruz. Ama isterseniz aynı işlemleri normal veya döküm tencerede yapabilirsiniz. Tencereye zeytinyağı koyup orta ateşe oturtuyoruz. Isınınca yıkayıp kağıt havlu ile iyice kuruladığımız etleri koyuyoruz. Karıştırınca etlerin kahverengileşip su saldığını göreceğiz. Suyunu çekip hafif cızırdamaya başlamasını bekleyin. Küp doğradığımız soğanları ekleyin. Soğanlar renk değiştirip hafif karamelimsi bir koku gelince küp doğradığınız kırmızı biberi ilave edin. 1-2 dk. döndürüp domates salçasını, sonra biber salçasını, tuz ve toz kırmızı biberi koyun. Sıcak suyu ve daha sonrada haşlanmış nohutları ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Kaliteli bir nohut için düdüklü tencerede 10 dk. pişme süresi yeterli olacaktır. Eğer normal tencerede pişiriyorsanız arada tadarak piştiğini kontrol edebilirsiniz.

Not: vejeteryan iseniz aynı yemeği et işlemini atlayarak yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder