Boranı çoğunlukla bazı sebzelerin pirinçli, zeytinyağlı yemeği olarak bilinir. Ama benim Balkan göçmeni Anneannem'in " Ispanak Boranı " yemeği bambaşka bir tattı. Izgara etlerin yanında veya başlıbaşına meze olarak kullanabileceğiniz bu yemeğe bayılacaksınız :).
ISPANAK BORANI
Malzemeler:
- 1/2 kg ıspanak
- 1/2 kg yoğurt
- 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağI
- 2. diş sarımsak
- 1. çay kaşığı dolusu tuz
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tepeleme tatlı kaşığı un
Yapılışı:
Yoğurt, tuz ve dövülmüş sarımsakları karıştırıp bekletelim. Ispanağı iyice yıkayıp süzgüye alalım. Orta boy seramik tencereye bir bardak su koyup kaynamasını bekleyelim. Ispakları doğramadan kaynar suya atalım. 4-5 dk. kadar haşlansın. İri delikli bir süzgüye alıp tahta kaşıkla bastıra bastıra suyunun iyice süzülmesini sağlayalım. Ispanakları tahta üzerinde büyük bıçakla ince kıyalım. Tencereye iki yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 tepeleme tatlı kaşığı unu koyup orta ateşte kavuralım. Bunun krem kıvamında olması gerekir, değilse çok az yağ ekleyebiliriz. Hafif pembeleşince ıspanakları ilave edip onunla da 1-2 dk. döndürelim. Tencere ocaktayken yoğurdun yarısını da bu karışıma ekleyelim. iyice karıştırdıktan sonra ocaktan alıp orta boy bir fırın kabına dökelim. Üzerini kalan yoğurtla kaplayalım. Bir yemek kaşığı zeytinyağında biber salçasını kızdırıp üzerine gezdirelim. Bu yemek ılık olarak servis edilmelidir. Eğer soğumuşsa fırında veya su dolu bir kaba koyarak ısıtabilirsiniz...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder