25 Mayıs 2016 Çarşamba

SİYEZ BULGURU



Siyez bulguru adında esmer iri bir bulgur türünü yeni kaşfettim. Daha önce hiç duymamıştım. Araştırınca en çok Kastamonu yöresinde yetişen aynı adlı buğdaydan elde edilen bu bulgurun karbonhidrat değerinin düşük, protein değerinin yüksek olduğunu ve lifli yapısı nedeniyle son derece faydalı olduğunu öğrendim. Bol sebzeyle pişirince başlı başına doyurucu bir öğün oluyor...

SİYEZ BULGURU PİLAVI

Malzemeler:

1 bardak siyez bulguru
1 orta boy soğan
1 orta boy kırmızı soğan
1 iri kapri biber
3-4 yeşil biber
1 adet patlıcan
1 adet domates
2 büyük yemek kaşığı zeytinyağı
1 kaşık domates püresi
Tuz, karabiber, pul biber 

Yapılışı:

Zeytinyağını tencereye koyup orta ateşe oturtuyoruz. Minik küp doğradığımız soğanları koyup birkaç dakika döndürüyoruz. İnce doğradığımız biberleri ilave edip biraz yumuşayıncaya kadar karıştırıyoruz. Küp doğranmış patlıcanları da ekleyip onlarıda biraz pişiriyoruz. Küçük doğradığımız domatesleride ilave edip, domates püresi ve baharatları da karıştırınca 10 dk. kadar pişmeye bırakıyoruz. 2.5 bardağa yakın su koyuyoruz (istenirse bir bardağı tavuk suyu olabilir). Kaynayınca yıkayıp süzdüğümüz bulguru katıp, normal pilav gibi suyunu çekene kadar önce orta sonra hafif ateşte pişiriyoruz. Üzerini kağıt peçete ile örtüp kapağı sıkıca kapalı olarak en az 15-20 dk. dinlendiriyoruz.

2 yorum:

  1. Bu meşhur 14 kromozomlu genetiği hiç değişmemiş siyez buğdayının unu, eriştesi, tarhanası ve ezmesi de piyasada artık. Gluteni düşük siyez unundan yapılan ekmek, kek, poğaça fazla kabarmıyor ama çok lezzetli oluyor

    YanıtlaSil
  2. Bu meşhur 14 kromozomlu genetiği hiç değişmemiş siyez buğdayının unu, eriştesi, tarhanası ve ezmesi de piyasada artık. Gluteni düşük siyez unundan yapılan ekmek, kek, poğaça fazla kabarmıyor ama çok lezzetli oluyor

    YanıtlaSil