Façi Giritçe mercimek demek. Annem'in yaptığı bu güzel mercimek versiyonunu Babam bu adla isterdi. Deneyip memnun kalacağınızı umuyorum.
FAÇİ
Malzemeler:
- 1 bardak yeşil mercimek
- 2 soğan
- Sızma zeytinyağ
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Tuz
- 5 bardak su
Yapılışı:
Mercimeği yıkayıp süzüyoruz. Düdüklü tencereye 2-3 bardak su koyup kaynatıyoruz. Mercimeği içine koyup 2-3 dk. haşlıyoruz, süzgüye alıyoruz. Yine aynı düdüklü tencereye 5 bardak su koyup küp küp doğradığımız soğanları ve mercimekleri ilave edip ocağa oturtuyoruz. Düdük öttükten sonra 7-8 dk. pişirip kapatıyoruz. Soğutup buharını çıkardıktan sonra tencerenin kapağını açıyoruz. Bir seramik tavada 3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı ve 2 tepeleme yemek kaşığı unu karıştırıyoruz. Krem kıvamında olan bu karışımı orta ateşte hafif pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Az az düdüklü tenceredeki mercimeğin suyundan katarak beşamel gibi bir karışım elde ediyoruz. Bir kase kadar olacak bu karışımı mercimek tenceresine ekleyip iyice karıştırıp orta ateşte 3-4 dk. pişiriyoruz. Mercimek yemeğini yayvan bir servis kabına döküyoruz. 2 yemek kaşığı zeytinyağda biber salçasını kızdırıp mercimeğin üzerine gezdiriyoruz.
Not: mercimeğin pişme aşamasında kokusu pek hoşunuza gitmeyebilir ama inanın sonuç çok lezzetli.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder